Instruktioner dilemman
Syfte:
Syftet med övningen är att reflektera över och utveckla förmågan att förstå andras perspektiv, samt att stå upp för sin egen åsikt och argumentera för den. Eleverna ska få verktyg och tankesätt för att kunna fatta bra beslut i liknande situationer. Genom att delta i diskussioner får eleverna möjlighet att lyssna, argumentera och lära känna sig själva, vilket stärker deras självkänsla och empati.
Förberedelser:
Övningen genomförs i ett klassrum eller en liknande miljö. De vuxna läser upp dilemmat för klassen, eller spelar upp en ljudfil. Dilemman är uppdaterade och anpassade för att vara relevanta och aktuella för eleverna. De är baserade på mobbningens olika roller, superkrafter och diskrimineringsgrunder. Dilemman väljs utifrån vad som är mest aktuellt för just den gruppen.
Utförande:
Samla klassen.
Läs upp dilemmat eller spela upp ljudfilen.
Låt eleverna reflektera och fundera en stund på egen hand.
Diskutera dilemmat i mindre grupper eller i helklass.
Använd de frågeställningar som följer med dilemmat för att stimulera och utveckla diskussionen. Dessa frågeställningar kan även användas för enskilda arbeten eller kopplas till andra ämnen.
Mål:
Att få eleverna att lära sig ta ställning och uttrycka sina åsikter i en trygg miljö. Genom tidiga insatser för att utveckla dessa förmågor kan vi skapa en större acceptans och förståelse för både sig själv och andra. Detta minskar risken för mobbning och utanförskap, vilket leder till en tryggare skolmiljö för alla.